Овогодишња манифестацијa „Такмичење села 2022“ општине Петровац на Млави трајала је од 25. априла до 30. септембра. Учешће је ове године узело 11 месних заједница, односно насеља општине Петровац на Млави. Свака Месна заједница представила је свој рад кроз организацију манифестације у свом насељу уз богат културно-ументички програм, а све то вредновала је оцењивачка комисија у саставу Јадранка Грбиновић, председница и чланови: Саша Живојиновић, Стефан Јовановић, Жаклина Перић и Драгана Максимовић. Култруно-просветни центар Петровац на Млави и Општина Петровац на Млави као организатори ове манифестације више од шест деценија, уручили су победницима и симболичне награде у виду опреме за културу у вредности од 80.000 за прво место, 50.000 за друго место и 30.000 за треће место.

Завршна манифестација организована је у месту првопласираног, у Великом Лаолу и том приликом додељене су награде и признања. Прво место освојила је месна заједница Велико Лаоле, награду је доделио заменик председника општине Горан Ристић. Друго место припало је месним заједницама Стамница и Стамничка река, награду је уручио председник СО Петровац на Млави Миланче Аћимовић, треће место припало је месној заједници Кладурово, награду је доделио помоћник председника општине Добрица Милосављевић.

Захвалницу и признања за учешће на овогодишњем „Такмичењу села“ свим месним заједница и КУД-овима доделио је помоћник председника Борис Гвоздић, а признање вокалним и инструменталним солистима за активно учешће у свим културно-ументичким програмима током манифестације „Такмичење села “ доделила је директорка КПЦ-а Милица Илић.

Поред главних награда, оцењивачка комисија доделила је и 2 посебне награде, које је уручила председница оцењивачке комисије Јадранка Грбиновић. Најуспешније удружење жена „Старчевљанке“ из Старчева које су се најбоље представиле својим штандом и етно собом на овогодишњем такмичењу и најуспешнији КУД „Орешковица“ из Орешковице, који је ове године освојио највиша признања на републичкој смотри фолклора у Кличевцу.

На основу оцењивања рада месних заједница у категоријама културно-ументичког програма, рада школе, ловачких удружења, спортских клубова, удружења жена, питања еколошког чувања средине, највише пажње посвећено је раду месне заједнице и залагању њених чланова на развоју, уређењу и инвестицијама у самом насељу. У обзир је узета објективна околност светске епидемије корона вирусом и стагнације на свим пољима у последње две године. У протекле две године активност месне заједнице Велико Лаоле истакла се у односу на остале, по иницијативи чланова месне заједнице за уређење насеља, од реновирања дома култруе, игралишта и уређења сеоских путева, преко обнављања и поновног покретања КУД-а „Полет“, до хуманитарног рада удружења грађана које су покренули млади људи из овог насеља. Другопласирани Стамница и Стамничка река истакли су се пре свега великом активношћу чланова КУД-а „Вук Караџић“ чији чланови су учесници у организацији велике манифестације „Сабор бачијара“ у Стамници, а посебно су се истакли организовањем нове манифестације „Пантелејски сабор“, који већ две године заредом окупља велики број куд-ова и гостију из дргих места. Трећепласирана месна заједница Кладурово, награђена је за одрживост једне од најаутентичнијих манифестација петровачке општине „Жумаријада“ у Кладурову.

Извор: Званична страница општине Петровац на Млави

РТВ МЛАВА

Кликом на фотографију отвара се већа фотографија.

„Такмичење села 2022. године“ у Великом Лаолу