На препоруку оца Миодрага Миће Вукосављевића, свештеника у селу пчелара Каменову и намесника парохије Петровца на Млави, и осталог свештенства, чланови СПОЈИ Снежана, Жељко и Стеван (председник огранка у Србији), су 21. марта 2021. године обишли породицу Мијајловић у селу Бусур код Петровца на Млави.

Њу чине отац Бојан (1978), ћерке Марија (2005) и Милица (2003) са њеним супругом Дејаном Миклејићем (1996) и њихове две ћеркице Хеленом (2019) и Леном (2020). Милица и Дејан су млад брачни пар који има две предивне ћеркице.

Милица је завршила основну школу и са већ 16 година добила прву бебу и није се даље школовала већ се посветила породици. Дејан, иначе родом из суседног села Везичева, по занимању је аутомеханичар, али се тим послом не бави, већ сезонски ради пољопривреду заједно са тастом, а поред тога раде и послове за надницу код других људи.

Дејан је изузетно вредан и поштен човек, који се не либи ниједног посла како би прехранио своју породицу па је радио разне послове, као што су гробар, радник у стругари, сече дрва заједно са тастом код других људи „на пола“ како би и себи обезбедили огрев. А кад дође време и супрузи помаже око баште јер она мора да чува дечицу. Од стоке имају пар оваца, свиња и нешто живине за своје потребе.

Они живе у једној малој неомалтерисаној кући, без купатила и воде, без изолације, грејући се шпоретом на дрва, са кровом који прокишњава. Имају једну спаваћу собу сређену у којој спавају сво четворо. У соби је топло јер имају ПВЦ-столарију коју су сами ставили.

Помоћ никад нису тражили ни од кога, па немају чак ни социјалну помоћ нити дечији додатак, што показује њихову скромност. Купатило имају у старијој кући у којој живе отац и сестра, када је ту, ако се то може назвати купатилом јер је само када у њему, а зид иза ње има рупу кроз коју се може видети двориште.

Спољашњост куће такође са својим отпалим малтером говори о њеном стању, тако да је њима заиста преко потребна помоћ у сваком смислу. Пре свега око замене летви и пар скрајњих греди на крову, преко новог купатила, подова, изолације и фасаде, као и малтерисања и кречења унутрашњих зидова. Дејан каже да имају и они планове око сређивања, али се може закључити да ће са њиховим скромним и нередовним примањима, то ићи заиста споро, а сваки дан који изгубе највише ће осетити дечица.

Ми смо им овом приликом однели пакет који нам је донирала једна хумана жена из Тирола у коме су биле кашице за бебу, пелене, влажне марамице, млеко у праху… Такође смо уз донацију оца Миће и новцем из касе огранка СПОЈИ-Србија купили основне кућне намирнице (брашно, уље, шећер, со, прашак за веш, детерџент за судове, млеко, кекс, грицкалице) у вредности од 4.655 динара (око 40 евра).

Жељко је обезбедио једну кесу са новом одећом и играчкама, а такође смо од ранијих донација сакупили две кесе са половном одећом, обућом и играчкама. Након кратког разговора о томе шта им највише треба, закључили смо да им је све преко потребно иако они ништа нису хтели сами да траже.

Mijajlovici_5.jpeg

Што нам Дејан рече: „Хвала Богу сви смо здрави, то је најбитније“. Отишли смо са јако горким укусом гледајући около куће сређене и више него што би требало, у којима нико и не живи, док се овај млади брачни пар мучи да прехрани своје две мале ћеркице у нељудским условима без основних услова за живот. То је проблем нашег друштва, и нас као људи, што смо потпуно ампутирани од друштвене одговорности и емпатије, што мислимо да се људскост огледа само у новцу, а не у доброти и саборности.

Зато се надамо да ћемо уз помоћ оних, који нису изгубили оно што нема цену, помоћи овим људима да наставе да се боре и да уче и васпитају своју децу, па да им драги Господ да, да и они сутра могу другима да помогну.

КАКО РАДИЛИ, ТАКО НАМ БОГ ПОМОГАО!

Чланак преузет са званичне странице Српска православна омладина Инзбрук СПОЈИ

Званична фејсбук страница: https://www.facebook.com/spoji.org