Почетком 2021. године јавила нам се породица Бисерчић из Крагујевца. Описали су нам њихову животну ситуацију и да им је потребна помоћ, те су нас питали да ли можемо да им помогнемо. Ми нисмо били у могућности да им помогнемо одмах, ставили смо их на листу чекања на којој се налази много породица. Имали смо других хуманитарних акција скупљања средстава и акција, а једна од њих је била помоћ за породицу Мијајловић из Бусура крај Петровца на Млави.

За Мијајловиће, којима смо планирали да радимо изолацију куће, фасаду, као и комплетно купатило које немају, скупили смо у јулу месецу 2021. године 2.616 евра уз помоћ више од 82 донатора широм Европе. Они су се у међувремену предомислили, јер имају другачије планове за проширење и опремање своје куће, те су добровољно одлучили да средства која су скупљена за куповину наменске помоћи њима уступе за помоћ једне или више породица којима је помоћ потребна. То нас је с једне стране растужило, јер смо уложили много труда како бисмо им помогли, али нам је њихов гест истовремено улио наду и додатну мотивацију за помоћ угроженим породицама којих нажалост има превише широм Балкана.

Тако смо се одлучили да та средства преусмеримо за куповину помоћи за породицу Бисерчић коју чине самохрана мајка Катарина (37), као и њена деца Михајло (12) и ћеркица Мила (9). Њих смо први пут обишли у мају месецу 2021. године како бисмо се уверили у њихову причу с којом су нам се обратили.

– Наши представници у Крагујевцу, Стефан и Вељко, су почетком децембра испоручили материјал за дораду и изолацију –

Катарина са своја два детета живи у приземљу куће њених родитеља, који живе на првом спрату. Уступили су јој приземље, јер нема од чега да плаћа стан пошто нажалост није запослена. Да посао нађе је тешко с обзиром на то да је болесна. Имала је операцију пре неколико месеци када су јој одстрањени део желуца и слезена. Сада има велики тумор на материци. Чекала је да се стиша епидемиолошка ситуација, како би добила термин за операцију у Београду. Термин јој је у међувремену био заказан за почетак јануара 2022. године, али је поново померен због погоршања ситуације у земљи у вези с коронавирусом.

– Почетком децембра је стигла и нова столарија. Одмах се кренуло са скидањем старе и постављањем нове. –

Примају само социјалну помоћ од 9.600 динара (око 80 евра) месечно. Кућа у којој живе је пуна влаге и мемле. Прави проблеме Михајлу, који је алергијски астматичар, има честе нападе кашља и гушења и зато користи пумпице и инхалаторе.

Када пада киша, вода им улази у просторије у којима живе у приземљу. Столарија је такође дотрајала.

– Почетком децембра је стигла и нова столарија. Одмах се кренуло са скидањем старе и постављањем нове. –

Мила је рођена са шумом на срцу. Сужена јој је артерија. Тренутно није за операцију. Њено стање се прати. Када се она родила отац их је напустио и сада живи у приградском насељу код Крагујевца.

– Михајло Бисерчић “нагледао” је унутрашње радове изолације –
– Радови у кухињи –

Због целокупне ситуације одлучили смо да им помогнемо куповином нове ПВЦ столарије у виду прозора и врата, материјалом за дораду око прозора и бољу унутрашњу изолацију у најкритичнијим просторијама, као и куповином нове кухиње, јер им је стара била дотрајала и скоро се распала при померању током постављања новог прозора.

Вредност помоћи износила је укупно 2.125 евра, док су трошкови за гориво за долазак износили 22 евра.

– Приликом завршне посете Михајло и Мила добили су пакетиће које им је уручио председник СПОЈИ-Србија Стеван са осталим саборцима који су их посетили –

Стара столарија је скинута а нова постављена у првој половини децембра месеца 2021, затим је урађена дорада око столарије и унутрашња изолација и на крају постављена нова кухиња са судопером. Представници СПОЈИ-а у Србији су затим 23. децембра 2021. посетили Бисерчиће јој једном како би проверили све урађено. Том приликом су Михајлу и Мили уручили новогодишње пакетиће.

Овом приликом захваљујемо свим људима добре воље који нас редовно подржавају у нашим хуманитарним акцијама, јер без њих не би било могуће помоћи породици Бисерчић и бројним другим породицама. Велико хвала дугујемо и комшији Бисерчића, мајстору Славиши Стефановићу и његовим пријатељима који су дораду око столарије, изолацију и постављање кухиње урадили потпуно бесплатно што је велики знак хуманости и потврда да још увек постоји добро у људима.

Ово је практично завршна акција наше организације за 2021. године с којом желимо да вам пожелимо срећне Божићне и Новогодишње празнике у нади да ћемо и у 2022. години заједно помагати бројним породицама широм Балкана којима је помоћ преко потребна!

Остатак од прикупљених средстава за породицу Мијајловић: 469,00 евра

>>> Овај остатак биће искоришћен за помоћ некој другој породици из Србије у једној од будућих хуманитарних акција.

Донаторске кутије у Српској православној цркви у Инзбруку, као и на разним местима у Петровцу на Млави:

1.) Инвениес тренинг центар, Петровац на Млави

2.) Пекаре Милановић, Петровац на Млави

3.) Клуб Хемингвеј, Петровац на Млави

4.) Кафе Колектив, Петровац на Млави

5.) Ресторан Трон, Петровац на Млави

6.) Ресторан Златна кошута, Петровац на Млави

7.) Апотеке “Шеки Тилиа”, Петровац на Млави

Званична страница хуманитарне организација СПОЈИ

https://www.spoji.org/sr/